Vitamine D kan verlichten bij Chronisch Pijn & Fibromyalgie

Vrijdag 17 januari, 2014 (Nieuws HealthDay) – Mensen die lijden aan de chronische pijn van fibromyalgie kunnen profiteren van het nemen van vitamine D-supplementen als ze last hebben van lage niveaus van de vitamine, een nieuwe studie uit Oostenrijk suggereert.

Er is geen behandeling voor fibromyalgie, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en diverse andere symptomen, aldus de onderzoekers. De exacte oorzaak van de ziekte is nog onduidelijk.
In de studie, onderzoekers onder leiding van Dr Florian Wepner, van Orthopedisch Ziekenhuis Wenen Speising, zocht om te ontdekken of er een verband bestaat tussen een patiënt vitamine D-niveaus en de chronische pijn van fibromyalgie. Vitamine D wordt vaak genoemd de “zon vitamine” omdat het is vervaardigd door het lichaam via de activiteit zonlicht op de huid.

Wepner team gestart met een gerandomiseerde, gecontroleerde studie bij 30 vrouwen met fibromyalgie die had ook lage niveaus van vitamine D. Een aantal van de vrouwen namen supplementen voor 25 weken en vervolgens werden bijgehouden voor nog eens 24 weken.

Verslaglegging in het februari nummer van het tijdschrift Pain, aldus de onderzoekers die hebben supplementen meldde minder pijn en ’s morgens vermoeidheid na verloop van tijd dan degenen die niet de supplementen hebben ontvangen.

“[Vitamine D] kan als een relatief veilige en economische behandeling en een zeer kosteneffectief alternatief of aanvulling voor dure farmacologische behandeling beschouwd” Wepner aldus in een dagboek persbericht.

Vitamine D-niveaus moeten worden gecontroleerd bij fibromyalgie patiënten – vooral in de winter, wanneer niveaus lager kan zijn toe te schrijven aan minder blootstelling aan de zon – en eventueel bijgesteld, zei Wepner.

Hoewel de studie was in staat om een ​​verband tussen vitamine D-suppletie en een versoepeling van fibromyalgie pijn vinden, heeft zij niet te bewijzen een oorzaak-en-gevolg link.

Echter, twee deskundigen van de ziekte zei de bevindingen zinvol.

“Fibromyalgie patiënten en mensen met chronische pijn moet zeker hun vitamine D-bloed niveaus gecontroleerd en zo laag, overwegen suppletie onder begeleiding van een arts,” zei Dr Kiran Patel, een pijn geneeskunde specialist bij Lenox Hill Hospital in New York City die vaak behandelt mensen met fibromyalgie.

Dr. Houman Danesh, directeur van integratieve pijnbestrijding bij Mount Sinai Hospital in New York City, is overeengekomen. “Vitamine D-deficiëntie is gekoppeld aan chronische pijn, en deze studie versterkt het argument om [aan te vullen] vitamine D tekort individuen,” zei hij.

Bron: Door Randy Dotinga, HealthDay Reporter via WebMD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.