Fibromyalgie eindelijk erkend, en de rol van capsaïcine en magnesium

De basis voor fibromyalgie ligt in een veranderd zenuwstelsel, volgens een nieuwe studie. In dit artikel lees je de highlights van nieuwe fibromyalgiestudies: de rol van het zenuwstelsel bij de ziekte, en wat magnesium en capsaïcine bij fibromyalgie klachten kunnen betekenen.

Basis fibromyalgie ligt in veranderd zenuwstelsel

In het centrale zenuwstelsel ligt de bron van fibromyalgie, dit rapporteerde het National Pain Report (‘Medisch circuit erkent eindelijk fibromyalgie’ in mei dit jaar. Een nieuwe studie heeft hier meer inzicht in gegeven. De Duitse studie –gepubliceerd in BMC Neurology– onderzocht het centrale zenuwstelsel van fibromyalgiepatiënten door middel van een spectroscopie (fNIRS); een veilige technologie dat de breinactiviteit in kaart brengt. Wat de onderzoekers zagen is belangrijk om de pijnlijke ziekte te begrijpen: bij mensen met fibromyalgie is de manier waarop het centrale zenuwstelsel signalen verwerkt significant veranderd. Plus, er is een duidelijk onderscheid tussen fibromyalgie en depressie.

Niet tussen de oren

Dus, terwijl de bron van de ziekte wel in je hoofd zit, zit het niet tussen de oren en is fibromyalgie geen depressie –hoewel de twee aandoeningen gelijktijdig aanwezig kunnen zijn en men van de pijn depressief kan worden.

“De pijn bij FM-patiënten staat in verband met corticale activiteit en is sterker en wijd verspreid. Onze studie is een toevoeging aan het groeiende bewijs, dat een toegenomen cerebrale activiteit een rol speelt bij de pijn. Ook waren er duidelijke verschillen in corticale activiteit tijdens de uitvoering cognitieve taken bij FM-patiënten en depressieve patiënten.”

Hoogtepunten van deze studie samengevat:

 • FM-patiënten hebben lagere pijndrempels, maar hogere pijnintensiteit
 • Verhoogde pijndrempels stimuleren cerebrale activiteit, alleen bij FM-patiënten
 • Cognitieve functie bij FM-patiënten en patiënten met depressie verschilt niet, maar prefrontale activiteit wel.
 • FM-patiënten met een lagere corticale activiteit functioneren beter
 • FM-patiënten laten een ander patroon in corticale activiteit zien. Dit houdt in dat fibromyalgie op zichzelf staat en geen variant van depressie is.

Fibromyalgie en magnesiumtekort

Verder bleek deze maand ook dat patiënten met fibromyalgie een tekort aan magnesium in de rode bloedcellen hebben en een tekort aan insuline-achtige groeifactor-1 ( IGF-1). De studieauteur meldde aan Medscape Medical News: “Je kunt patiënten laten weten dat een reden van de problemen deze abnormale waarden zijn. We hebben gezien dat herstel van deze waarden een grote ommekeer in de levens van de patiënten brengt: ze hebben meer eetlust en meer energie.”

De bevindingen werden gepresenteerd op de American Academy of Pain Management (AAPM) 2015 Annual Meeting.

Dr. Romano meldde in de jaren 90 al dat er sprake is van deze tekorten. Ook andere studies melden dit verband. Hij trommelde 60 FM-patiënten bij elkaar: 10 mannen (gemiddelde leeftijd 49.5 jaar) en 50 vrouwen (gemiddelde leeftijd 42.8 jaar).

IGF-1 waarden horen normaal gesproken voor de gemiddelde leeftijden van de patiënten rond de 235 ng/dL te zitten, maar er werd gemiddeld 59.33 ng/dL gemeten. Bij magnesium was dit 4.49 mg/dL waar het 5.5 mg/dL zou moeten zijn.

Dr. Romano: “De bevindingen laten zien dat wanneer je vaststelt of patiënten lage magnesiumwaarden hebben, het ook zinvol is om IGF-1 te checken. Wanneer ik patiënten doorstuur naar een endocrinoloog en ze intravenous GHRH toegediend krijgen, vindt er een piek plaats die later weer zakt. Behandeling met het groeihormoon start met een lage dosis (0.2 mg), soms samen met injecties, voor een aantal maanden. Herstel vindt niet altijd binnen een paar maanden plaats. ”

In 1997 maakte een studie melding van het feit, dat er significante verbeteringen optraden nadat FM-patiënten met een tekort aan IGF-1, behandeld waren dagelijkse injecties met het groeihormoon.

Capsaïcine bij fibromyalgie en chronische vermoeidheid

Capsaïcine is de stof die in hete pepers zit. Het wordt vaak gebruikt als natuurlijke pijnbestrijder. Er is veel onderzoek op gedaan en bevindingen zijn dat het helpt bij neuropathie, reumatische artritis, osteoartritis, rugpijn, spierpijn, clusterhoofdpijn (als neusspray), psoriasis, zweren in de mond.

Ook wat betreft het effect van capsaïcine op pijn door fibromyalgie is er bewijs: het verlicht pijn, depressie (mogelijk als resultaat van minder pijn), vermoeidheid en het verbetert het algehele gevoel van welzijn. Het plaatselijk aanbrengen van capsaïcine zou de pijn-overgevoeligheid verminderen en pijn beperken. Ook bij neuropathische pijnen kan capsaïcine effectief zijn, al dan niet in combinatie met andere medicatie. Capsaïcine zou met name werkzaam zijn bij mensen met hyperalgesie: bij een verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels. Hyperalgesie is een factor bij zowel fibromyalgie als chronische vermoeidheid.

Capsaïcine is onder andere verkrijgbaar in crèmevorm. Het is normaal dat het brandt, maar niet iedereen tolereert dit. Bij hoge doses kan de pijn juist toenemen en kan de huid ontsteken. (1) (2) (3)

Vitamine D

Eerder bleek dat vitamine D voor minder pijn zorgt. (4) Dit bleek ook uit een Oostenrijkse studie, gepubliceerd in Pain. Vrouwen die vitamine D suppletie namen ondervonden minder pijn en ochtendvermoeidheid. In Pain meldt de onderzoeker dat bij fibromyalgiepatiënten en andere patiënten met chronische pijn, standaard de vitamine D spiegel gecheckt zou moeten worden. Het verband tussen een vitamine D tekort is -behalve in deze 2 studies- al veel vaker aangetoond. (5)

 

Bron: Health Bytes

3 gedachten over “Fibromyalgie eindelijk erkend, en de rol van capsaïcine en magnesium

 1. Desiree Michelsen

  Ik heb ook een vraagje…. ADHD, borderline, hypermobiel en fibromyalgie afzonderlijk geconstateerd . En na een second opinie in Delft weggestuurd met een receptje vitamine D en ‘sterkte’ ????!!!!! Wat pardon? En nu? De reumatoloog zei doodleuk je bent uitbehandeld. Ik heb een enorm gevoel dat deze ‘aandoeningen’ want ik voel me geen patiënt ik ben een echter, iets met elkaar te maken heeft. Werd niet op gereageerd Nou ik voelde me zo in de steek gelaten. Pas 37 jaar, 3 toffe kinderen en een super man(telzorger) dit kan ik heh toch niet aan doen? Ik zit nu een jaar thuis, heb alles geprobeerd om het beter te laten gaan, paar keer per week zwemmen, wandelen enz. Maar het gaat alleen maar achteruit. Ik kan geen revalidatie traject aan. Dus hebben we besloten om 2 x per week toch fysio te doen, ik dacht heerlijk 2 keer per week op een massage bank liggen, maar nee…. alleen maar oefeningen. Ik merk dat mijn lichaam het niet aan kan. Woensdag en vrijdag zijn de fysio dagen. Vanaf vrijdag middag tot dinsdag ga ik door een hel. En woensdag begint het riedeltje weer van voren af aan.
  Ik voel me machteloos en ben bang voorbode toekomst

  Reageren
 2. Anoniem

  Ik heb een ontsteking in mijn heup en een coxatrose.
  Zijn daar ook de vitamine D 3 goed voor of weet u nog wat anders hier voor .

  groet Jetske

  Reageren
  1. Noya Nachmany Bericht auteur

   Lieve Jetske,

   Vitamine D3 is altijd goed om bij chronische pijn te gebruiken. Het versterkt de botten en zorgt voor de Vitamine D productie in het lichaam. Tevens, ondersteund dit ook de banden-elasticiteit (bij gewrichten) en sommige cognitieve functies. Met een ontsteking kan je, als je tegen scherp eten kan, verse cayenne paper of ieder ander soort scherpe peper gebruiken bij het eten. Laat het me weten hoe het gaat en meldt je aan mijn nieuwsbrief waarin ik nieuwe ontwikkelingen mededeel.

   Hartelijke groet, Noya

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.