Diagnose en onbegrip

Fibromyalgie - De ‘Tender points’. De diagnose voor fibromyalgie pleit het bestaan van meer dan 11 van de 18 tender points, zie afbeelding, en wordt gesteld op de volgende criteria (bron: www.fesinfo.nl); • Chronische pijn en/of stijfheid, op drie of meer plekken in het lichaam, zowel boven als onder de taille, zowel links als rechts in het lichaam. • Langer dan drie maanden aanwezig. • Het hebben van pijnpunten, zogenaamde tender points, op internationaal afgesproken plaatsen.

Fibromyalgie – De ‘Tender points’. De diagnose voor fibromyalgie pleit het bestaan van meer dan 11 van de 18 tender points en wordt gesteld op de volgende criteria:• Chronische pijn en/of stijfheid, op drie of meer plekken in het lichaam, zowel boven als onder de taille, zowel links als rechts in het lichaam. • Langer dan drie maanden aanwezig. • Het hebben van pijnpunten, zogenaamde tender points, op internationaal afgesproken plaatsen. (Bron)

Fibromyalgie is chronische pijn in het bindweefsel, die constant aanwezig is. Hierdoor wordt het deelnemen aan dagelijkse activiteiten beperkt en heeft het ook een psychisch effect, want pijn werkt vermoeiend en wekt onbegrip op.

Pijn is heel subjectief en lastig meetbaar voor een ander. Ook het stukje cognitieve beperking is moeilijk in kaart te brengen voor jezelf, laat staan voor een ander. Werkgevers, familie en vrienden begrijpen het vaak niet. Hierdoor is het gevoel van machteloosheid en uitzichtloosheid groot bij de patiënt en komt depressie vaak voor. Om de diagnose Fibromyalgie te stellen wordt gebruik gemaakt van de “ Tender points ” lijst. Je moet op 11 van de 18 punten positief scoren. De diagnose wordt gesteld door een specialistische arts.

De diagnose op basis van ‘Tender Points’  wordt soms als te subjectief gezien. Sinds 2010 bestaat er daarom ook een ‘Fibromyalgie-score’. Vooralsnog gaat het vaak meer om het uitsluiten van overige oorzaken dan een snelle diagnose voor fibromyalgie. Het kan soms jaren duren voor een patiënt een diagnose fibromyalgie krijgt.

Onderzoek

Spraakmakend onderzoek werd verricht door de Rice University in Houston, in samenwerking met twee Israëlische onderzoekscentra.

In het onderzoek kwam naar voren dat abnormale reacties in de pijn gerelateerde gebieden van de hersenen mogelijk de oorzaak zijn van het syndroom en men onderzocht een therapie waarmee herstel van deze abnormaal functionerende gebieden in gang zou kunnen worden gezet.