Wat is Fibromyalgie?

body_female

Pijn in de bindweefsel

Fibromyalgie is een combinatie van vele fysieke en emotionele stressoren die de symptomen kunnen activeren of verergeren. Virale infecties en met name de ziekte van Lyme worden ermee in verband gebracht, als ook emotioneel en fysiek trauma. Er is geen directe oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van fibromyalgie.

Fibromyalgie komt voor bij 2 tot 4 procent van de bevolking. Meestal bij vrouwen. Het is de tweede meest voorkomende aandoening die reumatologen behandelen.

Symptomen zijn; chronische wijdverspreide pijn, intense pijn in reactie op tactiele druk (allodynie), langdurige spierkrampen, zwakte in de ledematen, zenuwpijn, spiertrekkingen, hartkloppingen en aanrakingsgevoeligheid. Ook vermoeidheid gaat ermee gepaard, net als slaapstoornissen en cognitieve stoornissen zoals verminderd korte en lange termijn geheugen, verminderde snelheid van informatieverwerking en concentratievermogen. Het is dan ook een sterke beperking van je dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk er goed mee om te leren gaan, om je levensritme aan te passen en goed te leren luisteren naar je eigen lichaam.

Om Fibromyalgie te omschrijven moet je beseffen dat het nog steeds geen erkende diagnose is. In het buitenland zijn ze daar al jaren verder in, maar de Nederlandse specialisten zien fibromyalgie nog niet altijd als een zelfstandig ziektebeeld. Dat is jammer. Want als de diagnose is gesteld brengt dat bij de persoon veel rust. Pas na erkenning valt te werken aan acceptatie en door begrip en kennis ook aan verbetering van de situatie. Dat is wat Fibromove® Programma wil bereiken: erkenning en bewustwording van fibromyalgie en de stappen die je kunt maken om je dagelijks leven te verrijken en in balans te brengen.