Testimonials

Mijn deelname aan de pilot FibroMove heeft me veel goeds gebracht.

 • Ik kan beter omgaan met de fibromyalgie, voel die pijn haast niet meer. Dat werd gaande het traject al duidelijk
 • Hoewel ik nog steeds last heb van een scheefstaande heup en
  losschietende tussenwervels wat veel pijn geeft, hoef ik tot mijn grote
  verbazing geen pijnstillers meer in te nemen. Dit realiseerde ik me een paar weken nadat het traject afgelopen was.
 • Nog verbazingwekkender: voor mijn maagproblemen heb ik geen medicatie
  meer nodig. Dat werd me duidelijk aan het eind van de 11 weken.
 • Nu we een maand verder zijn merk ik dat ik veel beter in mijn vel zit. Ik loop bijna de hele dag met een big smile rond.

Ik kan iedereen het FibroMove programma aanbevelen.

Mazina
fibromove_facebook-2

FibroMove® Programma Sep.-Dec. 2015

Fibromyalgie eindelijk erkend, en de rol van capsaïcine en magnesium

De basis voor fibromyalgie ligt in een veranderd zenuwstelsel, volgens een nieuwe studie. In dit artikel lees je de highlights van nieuwe fibromyalgiestudies: de rol van het zenuwstelsel bij de ziekte, en wat magnesium en capsaïcine bij fibromyalgie klachten kunnen betekenen.

Basis fibromyalgie ligt in veranderd zenuwstelsel

In het centrale zenuwstelsel ligt de bron van fibromyalgie, dit rapporteerde het National Pain Report (‘Medisch circuit erkent eindelijk fibromyalgie’ in mei dit jaar. Een nieuwe studie heeft hier meer inzicht in gegeven. De Duitse studie –gepubliceerd in BMC Neurology– onderzocht het centrale zenuwstelsel van fibromyalgiepatiënten door middel van een spectroscopie (fNIRS); een veilige technologie dat de breinactiviteit in kaart brengt. Wat de onderzoekers zagen is belangrijk om de pijnlijke ziekte te begrijpen: bij mensen met fibromyalgie is de manier waarop het centrale zenuwstelsel signalen verwerkt significant veranderd. Plus, er is een duidelijk onderscheid tussen fibromyalgie en depressie.

Niet tussen de oren

Dus, terwijl de bron van de ziekte wel in je hoofd zit, zit het niet tussen de oren en is fibromyalgie geen depressie –hoewel de twee aandoeningen gelijktijdig aanwezig kunnen zijn en men van de pijn depressief kan worden.

“De pijn bij FM-patiënten staat in verband met corticale activiteit en is sterker en wijd verspreid. Onze studie is een toevoeging aan het groeiende bewijs, dat een toegenomen cerebrale activiteit een rol speelt bij de pijn. Ook waren er duidelijke verschillen in corticale activiteit tijdens de uitvoering cognitieve taken bij FM-patiënten en depressieve patiënten.”

Hoogtepunten van deze studie samengevat:

 • FM-patiënten hebben lagere pijndrempels, maar hogere pijnintensiteit
 • Verhoogde pijndrempels stimuleren cerebrale activiteit, alleen bij FM-patiënten
 • Cognitieve functie bij FM-patiënten en patiënten met depressie verschilt niet, maar prefrontale activiteit wel.
 • FM-patiënten met een lagere corticale activiteit functioneren beter
 • FM-patiënten laten een ander patroon in corticale activiteit zien. Dit houdt in dat fibromyalgie op zichzelf staat en geen variant van depressie is.

Fibromyalgie en magnesiumtekort

Verder bleek deze maand ook dat patiënten met fibromyalgie een tekort aan magnesium in de rode bloedcellen hebben en een tekort aan insuline-achtige groeifactor-1 ( IGF-1). De studieauteur meldde aan Medscape Medical News: “Je kunt patiënten laten weten dat een reden van de problemen deze abnormale waarden zijn. We hebben gezien dat herstel van deze waarden een grote ommekeer in de levens van de patiënten brengt: ze hebben meer eetlust en meer energie.”

De bevindingen werden gepresenteerd op de American Academy of Pain Management (AAPM) 2015 Annual Meeting.

Dr. Romano meldde in de jaren 90 al dat er sprake is van deze tekorten. Ook andere studies melden dit verband. Hij trommelde 60 FM-patiënten bij elkaar: 10 mannen (gemiddelde leeftijd 49.5 jaar) en 50 vrouwen (gemiddelde leeftijd 42.8 jaar).

IGF-1 waarden horen normaal gesproken voor de gemiddelde leeftijden van de patiënten rond de 235 ng/dL te zitten, maar er werd gemiddeld 59.33 ng/dL gemeten. Bij magnesium was dit 4.49 mg/dL waar het 5.5 mg/dL zou moeten zijn.

Dr. Romano: “De bevindingen laten zien dat wanneer je vaststelt of patiënten lage magnesiumwaarden hebben, het ook zinvol is om IGF-1 te checken. Wanneer ik patiënten doorstuur naar een endocrinoloog en ze intravenous GHRH toegediend krijgen, vindt er een piek plaats die later weer zakt. Behandeling met het groeihormoon start met een lage dosis (0.2 mg), soms samen met injecties, voor een aantal maanden. Herstel vindt niet altijd binnen een paar maanden plaats. ”

In 1997 maakte een studie melding van het feit, dat er significante verbeteringen optraden nadat FM-patiënten met een tekort aan IGF-1, behandeld waren dagelijkse injecties met het groeihormoon.

Capsaïcine bij fibromyalgie en chronische vermoeidheid

Capsaïcine is de stof die in hete pepers zit. Het wordt vaak gebruikt als natuurlijke pijnbestrijder. Er is veel onderzoek op gedaan en bevindingen zijn dat het helpt bij neuropathie, reumatische artritis, osteoartritis, rugpijn, spierpijn, clusterhoofdpijn (als neusspray), psoriasis, zweren in de mond.

Ook wat betreft het effect van capsaïcine op pijn door fibromyalgie is er bewijs: het verlicht pijn, depressie (mogelijk als resultaat van minder pijn), vermoeidheid en het verbetert het algehele gevoel van welzijn. Het plaatselijk aanbrengen van capsaïcine zou de pijn-overgevoeligheid verminderen en pijn beperken. Ook bij neuropathische pijnen kan capsaïcine effectief zijn, al dan niet in combinatie met andere medicatie. Capsaïcine zou met name werkzaam zijn bij mensen met hyperalgesie: bij een verhoogde gevoeligheid voor pijnprikkels. Hyperalgesie is een factor bij zowel fibromyalgie als chronische vermoeidheid.

Capsaïcine is onder andere verkrijgbaar in crèmevorm. Het is normaal dat het brandt, maar niet iedereen tolereert dit. Bij hoge doses kan de pijn juist toenemen en kan de huid ontsteken. (1) (2) (3)

Vitamine D

Eerder bleek dat vitamine D voor minder pijn zorgt. (4) Dit bleek ook uit een Oostenrijkse studie, gepubliceerd in Pain. Vrouwen die vitamine D suppletie namen ondervonden minder pijn en ochtendvermoeidheid. In Pain meldt de onderzoeker dat bij fibromyalgiepatiënten en andere patiënten met chronische pijn, standaard de vitamine D spiegel gecheckt zou moeten worden. Het verband tussen een vitamine D tekort is -behalve in deze 2 studies- al veel vaker aangetoond. (5)

 

Bron: Health Bytes

Vitamine D kan verlichten bij Chronisch Pijn & Fibromyalgie

Vrijdag 17 januari, 2014 (Nieuws HealthDay) – Mensen die lijden aan de chronische pijn van fibromyalgie kunnen profiteren van het nemen van vitamine D-supplementen als ze last hebben van lage niveaus van de vitamine, een nieuwe studie uit Oostenrijk suggereert.

Er is geen behandeling voor fibromyalgie, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en diverse andere symptomen, aldus de onderzoekers. De exacte oorzaak van de ziekte is nog onduidelijk.
In de studie, onderzoekers onder leiding van Dr Florian Wepner, van Orthopedisch Ziekenhuis Wenen Speising, zocht om te ontdekken of er een verband bestaat tussen een patiënt vitamine D-niveaus en de chronische pijn van fibromyalgie. Vitamine D wordt vaak genoemd de “zon vitamine” omdat het is vervaardigd door het lichaam via de activiteit zonlicht op de huid.

Wepner team gestart met een gerandomiseerde, gecontroleerde studie bij 30 vrouwen met fibromyalgie die had ook lage niveaus van vitamine D. Een aantal van de vrouwen namen supplementen voor 25 weken en vervolgens werden bijgehouden voor nog eens 24 weken.

Verslaglegging in het februari nummer van het tijdschrift Pain, aldus de onderzoekers die hebben supplementen meldde minder pijn en ’s morgens vermoeidheid na verloop van tijd dan degenen die niet de supplementen hebben ontvangen.

“[Vitamine D] kan als een relatief veilige en economische behandeling en een zeer kosteneffectief alternatief of aanvulling voor dure farmacologische behandeling beschouwd” Wepner aldus in een dagboek persbericht.

Vitamine D-niveaus moeten worden gecontroleerd bij fibromyalgie patiënten – vooral in de winter, wanneer niveaus lager kan zijn toe te schrijven aan minder blootstelling aan de zon – en eventueel bijgesteld, zei Wepner.

Hoewel de studie was in staat om een ​​verband tussen vitamine D-suppletie en een versoepeling van fibromyalgie pijn vinden, heeft zij niet te bewijzen een oorzaak-en-gevolg link.

Echter, twee deskundigen van de ziekte zei de bevindingen zinvol.

“Fibromyalgie patiënten en mensen met chronische pijn moet zeker hun vitamine D-bloed niveaus gecontroleerd en zo laag, overwegen suppletie onder begeleiding van een arts,” zei Dr Kiran Patel, een pijn geneeskunde specialist bij Lenox Hill Hospital in New York City die vaak behandelt mensen met fibromyalgie.

Dr. Houman Danesh, directeur van integratieve pijnbestrijding bij Mount Sinai Hospital in New York City, is overeengekomen. “Vitamine D-deficiëntie is gekoppeld aan chronische pijn, en deze studie versterkt het argument om [aan te vullen] vitamine D tekort individuen,” zei hij.

Bron: Door Randy Dotinga, HealthDay Reporter via WebMD

Hyperbarische zuurstof bij fibromyalgiepatienten

Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 48 vrouwen met fibromyalgie. Zij kregen Hyperbarische zuurstof therapie gedurende 2 maanden, 5 dagen per week. Evaluatie bestond uit lichamelijk onderzoek, inclusief tender point tellen en pijngrens bepaling en een uitgebreide evaluatie van de kwaliteit van het leven. Ook werden veranderingen in de hersenactiviteit in beeld gebracht. De conditie van elk van de vrouwen verbeterde! In de controlegroep werd in dezelfde periode, zoals verwacht, geen enkel verbeterpunt geconstateerd.